Presunúť na hlavný obsah

10 zázračných antioxidantov, ktoré spomalia stárnutie!

Zdravie

Oxidačný stres stojí za vznikom mnohých civilizačných a chronických ochorení ako je rakovina pľúc, cukrovka, infarkt a tiež rýchlejšie stárnutie. Majú to na svedomí voľné radikály. Hoci ich naše telo vie neutralizovať, pýta si ďalšie antioxidanty.

 

Hliva Ustricová

Táto cudzopasná huba má vynikajúce antioxidačné účinky, nakoľko obsahuje esenciálne aminokyseliny, vitamín B, proteíny a tiež uhľohydráty. Je skvelou prevenciou na posilnenie imunity, pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi a chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov. 

Červená paprika

Najmenej obľúbená, no s jedným z najväčších antioxidačných účinkov. Je veľmi bohatá na vitamín C, ktorý je v tomto prípade potrebný na tukovú oxidáciu. Slúži aj ako prevencia proti rakovine prostaty.

Slnečnicová alebo ľanové semienka

Opäť sezónne suroviny, ktoré obsahujú veľké množstvo vápnika.Navyše, sú bohaté na horčík, mangán, železo a meď. Podporujú rast svalovej hmoty, odbúravajú stres a majú upokojujúci vplyv. Slúžia tiež ako protizápalové riešenie a ich konzumácia pomáha predísť rôznym typom rakoviny.

Čučoriedky

Samotné plody čučoriedok a extrakt z nich pomáhajú k uvoľňovaniu svalstva, vytvárajú kolagén a spevňujú pokožku. Okrem toho zlepšujú zrak a predchádzajú tak rôznym očným ochoreniam. Vďaka svojim antioxidačným účinkom pôsobia proti únave a zabraňujú náchylnosti na infekcie.

Avokádo

Donedávna na našom trhu neznáme avokádo si svojou chuťou, ale najmä účinkami získalo mnoho priaznivcov. Má v sebe silné antioxidanty v podobe vitamínu A, C a E, pomocou ktorých zbavuje telo toxínov, regeneruje bunky a tým pádom prirodzene bojuje proti stárnutiu pokožky. Látky, ktoré sa v ňom nachádzajú znižujú krvný tlak.

Marhule

Pravidelná konzumácia marhúľ slúži ako prevencia proti rakovine. Rovnako ako marhule, tak aj vnútro marhulových kôstok je veľmi vzácne. Obsahujú vitamín B a svojimi účinkami pomáhajú vytvárať červené krvinky vedúce do všetkých telesných buniek.

Kakao

Kakao alebo čokoláda s minimálne 75% množstvom kakaa dokáže mať priaznivé účinky na naše telo. Rozširuje cievy a priaznivo pôsobí na srdce. Pozor, neznamená to, že čokoláda je všeobecne dobrá pre zdravie. Do bežnej sa pridáva množstvo cukru a obsahuje nasýtené tuky.

Panenský olivový olej

Tzv. elixír života je olivový olej, ktorý pozitívne pôsobí na prevenciu proti rakovine tráviaceho traktu a iných nádorových ochorení. Takisto pomáha na vysoký tlak.

Zelený alebo čierny čaj

Prírodné zelené alebo čierne čaje obsahujú jedny z najviac flavonoidov spomedzi rastlín. Vďaka tomu majú vysoké antioxidačné účinky, ktoré sa menia od kvality čaju, prostredia a tiež dĺžky luhovania.

Červené víno

Pitie primeraného množstva červeného vína znižuje riziko infarktu alebo rakoviny. Dokáže zničiť baktérie, ktoré spôsobujú infekcie v tráviacom trakte. Najväčšie antioxidačné účinky má vraj bulharské červené víno.